DETALJNO UPUSTVO ZA VAĐENJE NOVIH DOKUMENATA: Evo šta sve treba da znate, OBAVEZNO uradite OVO pre nego što odete
Vađenje dokumenata lustracija, Foto: Shutterstock

INFO

DETALJNO UPUSTVO ZA VAĐENJE NOVIH DOKUMENATA: Evo šta sve treba da znate, OBAVEZNO uradite OVO pre nego što odete

Ovo je detaljno uputstvo šta da radite ukoliko izgubite dokumenta

Objavljeno:

Mnogi kojima se nekada desilo da izgube novčanik ili da mu ukradu novčanik, pre toga su govorili onu 'čuvenu': "Ma neće to meni da se desi". Kada se ipak desi dolazi do problema, jer se retko dešava da će onaj koji nađe novčanik isti i vratiti. Na svu sreću ima i onih koji novčanik pronađu, pa obraduju vlasnika.

Često ljudi ne odvajaju dokumenta od novca i koriste jedan novčanik za sve. Iako su nas naši "stari" učili da se to ne radi, mnogima je lakše da ipak nose samo jedan novčanik. Najveći problem u tom slučaju prave izgubljena dokumenta. Ako ste u novčaniku imali još nešto osim "lične karte", novac koji ćete morati da odvojite za vađenje novih dokumenata, često bude veći od novca koji se nalazio u novčaniku.

Ovo je uputstvo kakva je procedura vađenja dokumenata i kako treba da reagujete ukoliko vam se dogodi da ih izgubite.

Lična karta

Shodno Zakonu o ličnoj karti, lice koje ostane bez lične karte dužno je da bez odlaganja prijavi nestanak lične karte nadležnom organu. Lice koje izgubi ličnu kartu dužno je da se obrati organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova po mestu svog prebivališta, koja će nestalu ličnu kartu rešenjem proglasiti nevažećom, nakon izvršene uplate ( uplatnica generisana na portalu e-Uprava).

Lična karta proglašena nevažećom oglašava se na zvaničnoj veb prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova. Zahtev za izdavanje nove lične karte podnosi se lično u policijskoj upravi ili stanici, po mestu prijavljenog prebivališta, odnosno boravišta, pri čemu je neophodno:

  • Prethodno izdata lična karta ili (ukoliko je izgubljena) druga važeća isprava iz koje se može utvrditi identitet podnosioca zahteva (npr. pasoš ili vozačka dozvola);
  • Uplatnica generisana na portalu eUprave;
  • Po želji, fotografija veličine 50h50 mm (koja verno prikazuje lik podnosioca zahteva, na jednobojnoj sivoj pozadini, ne starija od šest meseci i koja ispunjava uslove propisane u članu 21. Pravilnika o ličnoj karti) za osobu kojoj se prvi put izdaje biometrijska lična karta.
Šalter ilustracija
Šalter ilustracijafoto: Dado Djilas

Po službenoj dužnosti, uz saglasnost stranke, pribavljaju se podaci iz sledećih dokumenata:

  • Izvoda iz matične knjige rođenih (u slučaju prvog izdavanja biometrijske lične karte, a svaki naredni put samo u slučaju da je došlo do promene nekog od ličnih podataka podnosioca zahteva evidentiranih u navedenom dokumentu);
  • Uverenja o državljanstvu (u slučaju prvog izdavanja biometrijske lične karte, a svaki naredni put samo u slučaju da je došlo do promene nekog od ličnih podataka podnosioca zahteva evidentiranih u navedenom dokumentu);
  • Izvoda iz matične knjige venčanih (u slučaju promene prezimena prilikom sklapanja braka).

Iznosi taksi za zamenu lične karte su:

928,80 dinara + 226 dinara = 1.154,80 dinara. Budite spremni na malo veći iznos jer se na ovu cenu dodaje i provizija banke ili pošte tako da je konačna cena oko 1.200 dinara. Jedna od novina u zakonu o ličnim kartama jeste oglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale, odnosno, izgubljene. Do sada se to radilo u Službenom glasniku, dok će se, prema novim pravilima, ovaj posao završavati na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Administrativna taksa za oglašavanje lične karte nevažećom iznosi 900 dinara, a uplatnicu možete generisati na portalu eUprave.

Zdravstvena knjižica

Knjižica bi trebalo u "Službenom glasniku" da se proglasi nevažećom, a na portalu "eUprave" možete da se prijavite za novu ispravu. Osoba koja izgubi zdravstvenu knjižicu treba da je odjavi, tako što će popuniti određenu priznanicu i uplatiti iznos od 798 dinara na ime objavljivanja oglasa o izgubljenom dokumentu u "Sl. glasniku RS". Na osnovu kopije priznanice, koja je dokaz da je prethodna knjižica odjavljena, osiguranik može predati zahtev za izdavanje nove u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Za fizička lica (osiguranici i članovi porodice) poziv na broj se dobija na osnovu šifre opštine matične filijale odnosno ispostave:

  • Uplatilac: Ime i prezime, adresa stanovanja, mesto prebivališta
  • Svrha uplate: Troškovi za izdavanje kartice zdravstvenog osiguranja
  • Primalac: Republički fond za zdravstveno osiguranje
  • Iznos: - 400,00 (ako zdravstvenu karticu preuzimate u prostorijama nadležne ispostave, odnosno filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje) odnosno
  • - 544,00 (ukoliko se izjasnite da Vam se zdravstvena kartica isporuči poštanskom dostavom na kućnu adresu)
  • Račun primaoca: 840-742362843-74
  • Poziv na broj: Svaka filijala/ispostava ima poseban poziv na broj

Bankovna kartica

Procedura kod nestale kartice može da se razlikuje u zavisnosti od toga u kojoj banci imate račun, ali prvi korak je blokada kartice. Blokada može biti privremena ili trajna.

Ukoliko neko iskoristi vašu karticu, obavezno je da prijavite svaku eventualnu transakciju izvršenu usled neovlašćenog korišćenja kartice, odnosno podataka sa kartice. Ako se ustanovi da je došlo do krađe kartice, potrebno je da takvo nešto prijavite i MUP-u.

Vozačka dozvola

Umesto vozačke dozvole ili probne vozačke dozvole u kojoj su pogrešno upisani podaci, izgubljene, ukradene, oštećene ili uništene vozačke dozvole (na zahtev imaoca dozvole) izdaje se nova vozačka dozvola. Uz zahtev je neophodno priložiti:

  • izjavu podnosioca o razlozima i okolnostima zbog kojih se traži izdavanje duplikata;
  • vozačku dozvolu (ako je oštećena ili su u istoj pogrešno upisani podaci);
  • važeću ličnu kartu na uvid;
  • Uplatnica generisana na portalu eUprave

Nova vozačka dozvola trebalo bi da bude gotova za 7 do 10 dana. Dobra vest je to da, dok čekate da vam stigne nova vozačka dozvola, možete da vozite s potvrdom koju dobijate od Ministarstva unutrašnjih poslova, po predaji gorenavedenih dokumenata.

Bonus video:

04:41

BRZE VESTI 27.04.2024

(Espreso/Mondo/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.